• Jaxweb
  • Hjemmesider der er til at gå til

Support

De vigtigste plugins

Skrevet af: Jacob Thygesen, 29. juli 2020

Forord

WordPress er i dag født med en efterhånden rigtig god editor, behandler alle overførsler til og fra databasen på sikker vis og har et avanceret system til at holde styr på brugerrettighederne.

Men WordPress har ikke indbygget mulighed for er at cache hjemmesiden for at optimere hastigheden. Der er heller ikke indbygget en backup funktion så din hjemmeside kan genskabes hvis der nu sker et eller andet. Det kunne for eksempel være, at hackere fik held til at finde en smutvej ind, og her mangler WordPress også lidt på sikkerheden. Det er her plug-ins kommer ind i billedet og her følger i vilkårlig rækkefølge de vigtigste plugins, der efter min mening som minimum bør være installeret på en WordPress side.

Oversigt

Caching – Hastighedsoptimering af siden

For at man kan give den bedste oplevelse til sine brugere af hjemmesiden, skal den selvfølgelig være overskuelig og have et indbydende design, men den skal også være hurtig. Hvis brugeren der ankommer til hjemmesiden ikke oplever der sker noget indenfor 2-3 sekunder, tolkes det som om der er noget galt med siden, og brugeren søger væk. Jeg bruger Google Pagespeed for at kontrollere om siden er hurtig, og hvad der evt. kan gøres for at optimere hastigheden.

Jeg er efterhånden kommet frem til at anvende plugin’et:

Autooptimize kan blandt andet komprimere alle css-filer og alle Javascript-filer ind til kun en fil til henholdsvis css og javascript. På den måde skal der kun hentes 2 filer.

Sikkerhed
– Minimer hackerangreb

WordPress gør en del i form af sikker overførsel til databasen og forsøg på at påvirke til et sikkert password. Det vigtigste plugin er for mig at se et der varetager muligheden for at blokere sider der forsøger at tvinge sig adgnag til siden gennem en teknik der kaldes Brute Force, hvor robotter prøver at regne ud hvilket brugernavn og adgangskode der er kan anvendes. Det er en meget anvendt teknik, som blandt andet kan udnytte at mange stadig ikke får ændret deres administratorbrugernavn til noget andet end “Admin”.

Til det formål anvender jeg:

Det er et simpelt gratis plugin, som kun kan hvad det skal kunne. Det skal blot installeres og så kører det. Du kan selvfølgelig ændre i forskellige indstillinger, men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt.

Hvis du mener du er blevet ramt af malware eller synes du har behov for yderligere sikkerhed, kan jeg anbefale at installere det store forkromede plugin Wordfence, der gratis tilbyder malware scanning og 2-faktor godkendelse. Den betalte version tilbyder blandt andet også nedbremsning af Brute Force før selve angrebene rammer hjemmesiden, således siden ikke bliver overbelastet.

Backup
– Hvis det utænkelige skulle ske

Der tages sandsynligvis backup på den host hjemmesiden ligger på, men hvad nu hvis alle serverne brænder eller der sker oversvømmelse. Hvis man vil være helt sikker, bør der tages mindst tre backups beliggende tre forskellige steder.

Jeg foretrækker at benytte:

Med den gratis del af plugin\et er det muligt at tage automatisk backup til dit Google drive. Det kan indstilles hvor mange gange og med hvilket interval der skal tages backup af både installation og database. Den betalte version tilbyder blandt andet backup til andre cloud drev, men også hvor der kun tages backup af alt nyt siden sidste backup.

SEO – Når hjemmesiden skal vises rigtigt hos Google

Når siden er færdig og skal frigives, er det vigtigt at den præsenterer sig så korrekt som muligt i søgeresultaterne hos Google eller andre søgemaskiner (ja, der findes andre). Dette kaldes for teknisk SEO, og wordpress sørger selv for en del af det, men med et plugin som Yoast SEO bliver man hjulpet godt med at skrive indlæg og sider så de lever op til gængse standarder og der gøres opmærksom på hvad der kan være af øvrige mangler i form af underoverskrifter, er alle billeder beskrevet med en alt-tag og meget andet. Du får også mulighed for at definere et særskilt billede når du skal publicere din hjemmeside eller dine indlæg og sider på Facebook.

Find plugin’et her:

Cookies – Det siger loven

EU har bestemt at man skal gøres opmærksom på at hjemmesiden anvender cookies der indsamler oplysninger om brugen af hjemmesiden. Jeg anvender et enkelt gratis plugin der kommer med en dansk oversættelse og har en mængde gode indstillingsmuligheder.

Jeg bruger dette plugin:

Du bør i den forbindelse også oprette en privatlivspolitik for din side. Der følger en sådan side med i WordPress som er forudfyldt med eksempler på hvad der skal være med i din privatlivspolitik.

Og der er meget mere…

Der er i skrivende stund registreret 57.374 plugins på wordpress.org dertil kommer en mængde plugins som kun kan downloades hvis man betaler for dem.

Andre rigtig gode plugins som bør nævnes er:

  • Woocommerce der er det foretrukne webshop plugin
  • Contact Form 7 som er et simpelt men effektivt plugin til at bygge indtastningsformularer, der også kan integerer med f. eks. mailchimp.
  • Elementor der bruges til at bygge sider og indlæg, et meget stærkt plugin der er uafhængigt af hvilket tema man anvender.
  • Duplicator bruges til at flytte en side fra et domæne til et andet. Et uhyre enkelt og effektivt plugin.

Og der er mange mange flere rigtig gode til forskellige formål. Husk dog altid at kigge efter hvor mange der anvender pluginet og hvor gode anmeldelser det har fået af hvor mange. På den måde får du lidt en fornemmelse af om det er værd at hente eller ej. Det er samtidig en god ide at tage backup af din side, inden du forsøger dig med nye plugins.

Del dette